Baltijas jūras dokumentālo filmu forums 2019

Dokumentāla filma | 2D
Filmas garums: 0h 01m

NACIONĀLAIS KINO CENTRS PIEDĀVĀ DOKUMENTĀLO FILMU PROGRAMMU ATMIŅAS PAR NĀKOTNI:

23.Baltijas jūras dokumentālo filmu forums 2019:
3.–6. septembris 2019
VALMIERĀ
Kinoteātrī GAISMA, Rīgas ielā 19, tālr. 64222641

TREŠDIENA, 4. SEPTEMBRIS
18:00 DZIMUSI ĶĪNĀ / ONE CHILD NATION (12+)
Rež. Naņfu Vana, Dzjalina Džana (Nanfu Wang, Jialing Zhang), Chicago Media Project, 85 min, 2019, ASV
„Viena bērna politikas” vietā tagad Ķīnas propaganda sludina „divu bērnu plānu”. Kas slēpjas aiz šādas politikas ieviešanas mašinērijas, un kāda ir gigantiskās iekārtas pilsoņu dzīve? Kādos apstākļos izaugušas paaudzes, bez kuru ražotajām precēm vairs nevaram iedomāties savu dzīvi, bet par kurām tikpat kā neko nezinām? Preparējot savas dzimtas likteņus, režisore Naņfu Vana pēta vienu no baisākajiem sociālajiem eksperimentiem cilvēces vēsturē. Un skatītājs tiek izaicināts ielūkoties acīs, iespējams, rafinētākajam propagandas režīmam mūsdienās.
Iedzīvotāju skaita pieauguma ierobežošanas plāns Ķīnā tika uzsākts 1979. gadā, un 37 gadus ilgušais aizliegums ģimenēs dzemdēt ne vairāk kā vienu bērnu, pēc Ķīnas valdības datiem, “paglāba” valsti no vismaz 400 miljoniem jaundzimušo. Kopš 2016. gada Ķīnas ģimenēs atļauti divi bērni. Pēc ANO aplēsēm Ķīnā šobrīd dzīvo 1,4 miljardi cilvēku – teju 19% no visiem pasaules iedzīvotājiem.

Filma ar subtitriem latviešu un angļu valodās.
Filmas treileris: https://youtu.be/gMcJVoLwyD0


CETURTDIENA, 5. SEPTEMBRIS
18:00 MEDUS ZEME / HONEYLAND
Rež. Ļubomirs Stefanovs, Tamāra Kotevska (Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska), Apolo Media, Trice Films, 85 min, 2019, Ziemeļmaķedonija
Hatidžei ir pāri 50 gadiem, un viņas ikdiena ir ļoti askētiska – sieviete dzīvo nomaļā kalnu namiņā bez elektrības un citām civilizācijas priekšrocībām. Kādudien viņas mieru pārtrauc nomadu ģimene, kas arī izvēlējusies apmesties uz dzīvi tajā pašā ciematā, kuru visi citi jau sen kā pametuši. Un šī ģimene, kaut arī nes prieku un smieklus, iejaucas Hatidžes ierastajā dzīves ritējumā, apdraudot viņas bites – sievietes vienīgo iztikas avotu. “Medus zeme” ir poētisks un meditatīvs vērojums ar gleznieciskām ainavām, krāšņu krāsu paleti un izteiksmīgiem varoņu tuvplāniem, kurus filmas autori dokumentējuši vairāku gadu garumā.
“Medus zemes” veidotāji pirmo reizi sastapās ar Hatidži, vācot materiālus filmai par biškopību un bišu nozīmi ekosistēmā, un viņus ieinteresēja savvaļas biškopības metode, kas vēl arvien tiek praktizēta nomaļos Ziemeļmaķedonijas reģionos. Viens no šīs metodes principiem ir godīgs sadalījums – puse medus ražas cilvēkam, otra puse – bitēm.

Filma ar subtitriem latviešu un angļu valodās.
Filmas treileris: https://vimeo.com/313774953


PIEKTDIENA, 6. SEPTEMBRIS
18:00 MOLENBĒKAS DIEVI / GODS OF MOLENBEEK
Rež. Rēta Huhtanena (Reetta Huhtanen), Zone 2 Pictures Oy, Clin d’oeil Films, Tondowski Films, 73 min, 2019, Somija
Sešgadīgais Ātoss un viņa draugs Amins dzīvo Molenbēkā, ko lielākā daļa pasaules pazīst no mediju ziņām kā islāma teroristu perēkli Briseles sirdī. Taču filmas varoņiem Molenbēka ir bērnības pasaule, kur doties piedzīvojumos, etniskā un reliģiskā piederība vai ģimenē runātā valoda nestājas ceļā draudzībai. Nebēdnīgā rotaļīgumā “Molenbēkas dievi” seko multikulturālajā vidē augošo puiku tandēma un viņu draugu ikdienas gaitām. Filma izraisa skaudru vēlmi pārskatīt priekšstatus un aizspriedumus, ar kuriem būvējam savu kopienu virtuālās un pavisam reālās robežas.
“Vēlējos atainot bērnu skatpunktu – kā viņi atspoguļo to, kam tic pieaugušie, un kā veido paši savu pasaules redzējumu. Pieaugušie ir otrajā plānā. Visvairāk biju ieinteresēta manu galveno varoņu atvērtībā pret pasauli – tā liecina, ka kultūras daudzveidībā iespējams pastāvēt, nesadalot to pretējās nometnēs,” saka režisore Rēta Huhtanena.

Filma ar subtitriem latviešu un angļu valodās.
Filmas treileris: https://vimeo.com/299404931
_____________________________

Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodās.

Biļetes cena EUR 3,–

Skolēni, studenti un pensionāri filmas var noskatīties bez maksas, pirms seansa izņemot brīvbiļetes kinoteātra GAISMA kasē.

Pirmizrāde: 03/09/19
Gads: 2019
Kompānija: Nacionālais Kino Centrs
Izplatītājs: Nacionālais Kino Centrs